![]() |
[Foto Willem van Kruijsbergen] |
De blauwe kaaszwammen een sapotroof op naaldhout, wat betekent dat ze recyclers zijn van dood organisch materiaal. Deze zwam kan echter ook bruinrot veroorzaken.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Postia, is afgeleid van het Latijnse woord positus, wat perfect naar het Nederlandse woord 'positie' vertaald kan worden. Het tweede deel, caesia, is ook al afkomstig uit de taal van de Romeinen: caesius had ooit twee betekenissen, namelijk 'doorboren' of 'priemen' en de kleur 'blauwgrijs (van de ogen)'. Wij gebruiken nog steeds de afgeleide term 'met een priemende blik kijken'.
Voor paddenstoelkenners, de mycologen, is de blauwe kaaszwam een interessant geval. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het niet één soort is, maar een heel complex van wel 24 verschillende soorten[1]. Het probleem is echter dat veel van die soorten slechts via DNA-onderzoek van elkaar kunnen worden onderscheiden.
De blauwe kaaszwam komt in oude dennenbossen op alle Waddeneilanden voor. Hij wordt niet als zeldzaam beschouwd, maar is beslist oneetbaar. Als je hem hebt ontdekt, bewonderd en gefotografeerd, laat hem dan maar weer met rust. Dan heeft een volgende liefhebber er ook nog wat aan.
[1] Miettinen et al: Postia caesia complex (Polyporales, Basidiomycota) in temperate Northern Hemisphere in Fungal Systematics and Evolution – 2018
Geen opmerkingen:
Een reactie posten