Kopergroenebekerzwam

De kopergroenbekerzwam is een zeldzame verschijning, maar de laatste tijd zijn er toch met enige regelmaat wat waarnemingen uit het waddengebied: van Texel, Vlieland en Terschelling zijn meldingen gekomen van de twee bestaande soorten.

Deze twee soorten, de gewone kopergroenbekerzwam (Chlorociboria aeruginosa) en de grootsporige kopergroenbekerzwam (Chlorociboria aeruginascens), verschillen onderling maar zo weinig dat er een microscoop aan te pas dient te komen om uitsluitsel te geven om welke soort het precies gaat. Daarom heeft men maar besloten om zich niet al te druk te maken en gewoon opgetogen te zijn als men een exemplaar aantreft. Het is een superklein zwammetje met een hoeddiameter van niet meer dan 0,5 centimeter.
[Foto: Jimm]
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Chlorociboria, is een combinatiewoord uit het Grieks, waarbij chloro afgeleid is van khloros, dat lichtgroen of geelgroen betekent en ciboria afgeleid is van kibōrion, dat ooit een (metalen) drinkbeker betekend heeft. Het tweede deel van de gewone kopergroenbekerzwam, aeruginosa, komt van het Latijnse woord aeruginosus, dat roestig betekent in de zin van koperoxidatie dat een prachtige kopergroene kleur opelevert. Het tweede deel van de grootsporige kopergroenbekerzwam, aeruginascens, is verwant aan de voorgaande verklaring, komt dus ook uit het Latijn en betekent ‘roestig worden’.

De naam kopergroenbekerzwam is uitermate goed gekozen omdat het zwammetje de vorm van een minuscuul bekertje heeft en een prachtige kopergroene kleur heeft. Je zou dus denken dat deze paddenstoelen bijzonder opvallend zijn, maar ze zijn echter zo klein dat ze toch snel over het hoofd gezien worden.

Die kopergroene kleur heeft de zwam te danken aan een pigment met de naam xylindein. Omdat de zwam ook het onderliggende hout ‘infecteert’ zal dat ook een kenmerkende kopergroene zweem krijgen en dat hout werd in Engeland ooit gebruikt voor het inleggen van bepaalde soorten houtsnijwerk. Nu niet meer. Ook dat is het gevolg van de zeldzaamheid van de kopergroenbekerzwammetjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten