Grote parasolzwam

Op een zanderige, ietwat voedselrijke bodem met meestal relatief open vegetatie kun je in ons land de grote parasolzwam (Macrolepiota procera) aantreffen. Die omstandigheden zijn op kleinere schaal in heel Nederland wel te ontdekken, maar aan de kust zijn de omstandigheden vrijwel perfect te noemen. Op alle Waddeneilanden kan de grote parasolzwam in de herfst overvloedig worden aangetroffen.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Macrolepiota, is een combiwoord uit het Oudgrieks, waar makrós (μακρός) 'lang' betekent en Lepiota weer een combi is van lepis (λεπις) 'schaal' en ous (οὖς) 'oor'. Het tweede deel, procera, is Latijns, waar procero 'hoog' of 'groot' betekent.

De grote parasolzwam bezit een hoed van wel 40 centimeter in diameter. Die hoed kleurt fletsgeel en is vrijwel geheel bedekt met donkere schubben. De steel kan ook al een lengte bereiken van zo'n 40 centimeter. Geen wonder dat deze parasolzwam 'groot' genoemd wordt.

Dit is een paddestoel die door fijnproevers bijzonder wordt gewaardeerd. Even snel met boter of olie op hoge temperatuur aanbakken (sauteren) of wokken en de grote parasolzwam is al klaar voor consumptie. In Oost-Europese landen wordt hij vaak bereid als een karbonade of kotelet, een overblijfsel van de ooit grote armoede in die landen. Daar wordt de grote parasolzwam door een ei gehaald en daarna door broodkruimels. Een oud-Slovaaks recept vult de zwammen met varkensgehakt, oregano en knoflook. Italianen vullen de hoed weer met gehakt en bakken die op dezelfde wijze als hun gevulde paprika's.

Maar ook de grote parasolzwam zit vol geheimen. Rauw is hij weliswaar een beetje giftig, maar wetenschappers hebben deze soort eens goed onderzocht en het blijkt dat er stofjes ('p-hydroxybenzoic, p-coumaric and cinnamic acids') in zitten die een ontstekingsremmende werking hebben[1]. Nu antibiotica in toenemende mate zijn werking lijkt te verliezen, zou het een interessant idee zijn om dat specifieke stofje uit de grote parasolzwam te gaan destilleren.

[1] Taofiq et al: The contribution of phenolic acids to the anti-inflammatory activity of mushrooms: Screening in phenolic extracts, individual parent molecules and synthesized glucuronated and methylated derivatives in Food Research International - 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten