We beginnen deze keer met het goede nieuws: de parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum) wordt als een heerlijke eetbare paddenstoel gezien als deze nog jong is en het vruchtvlees nog onvervormd en wit is. De textuur en smaak doet denken aan die van de zwezerik (of thymus). Dat is een orgaan dat zich bij zoogdieren verstopt tussen het borstbeen en de luchtpijp. Kalfszwezerik wordt als een delicatesse beschouwd. De parelstuifzwam wordt in schijfjes gesneden, vervolgens in een deegjasje gestopt (of omhuld met ei en broodkruimels) en gefrituurd.
Mocht je geïnteresseerd zijn in de precieze namen van de stofjes, die de fantastische smaak opleveren, dan kunnen we melden dat je dan moet denken aan 3-octanone, 1-octen-3-ol en (Z)-3-octen-1-ol. We weten het; deze informatie had je altijd al willen weten.
Ander goed nieuws is dat wetenschappers hebben ontdekt dat er enkele stofjes in de parelstuifzwam verstopt zitten die een relatief sterke werking hebben tegen een aantal bijzonder vervelende bacterie- en schimmelsoorten, waaronder enkele zeer gevreesde[1][2][3]. Nu alleen nog een productielocatie opzetten om die stofjes te destilleren uit de parelstuifzwam en de wereld kan weer opgelucht ademhalen over de afgewende dreiging van resistente bacteriën.
De parelstuifzwam heeft een vruchtlichaam dat tot tien centimeter hoogte kan uitgroeien. De diameter is dan circa vier centimeter. Hij is in het bezit van een bolvormige kop en een stoere steel. Het oppervlakte is bij jonge exemplaren bedekt met korte bleke stekels.
Deze zwam kun je aantreffen in allerlei biotopen en is in de herfst zeer algemeen te vinden. Op de Waddeneilanden is hij de laatste paar jaar slechts op Terschelling en Ameland gevonden.
[1] Pusjol et al:Research of antifungal substances produced by higher fungi in culture in Annales Pharmaceutiques Françaises - 1990
[2] Dulger B: Antimicrobial activity of ten Lycoperdaceae in Fitoterapia – 2005
[3] Ramesh, Pattar: Antimicrobial properties, antioxidant activity and bioactive compounds from six wild edible mushrooms of western ghats of Karnataka, India in Pharmacognosy Research – 2010
Geen opmerkingen:
Een reactie posten