Geschubde inktzwam

De geschubde inktzwam (Coprinus comatus) heeft een ei- tot klokvormige hoed met een doorsnede van maximaal vijf centimeter en tot 15 centimeter hoog. De kleur van die hoed is wit met een met een licht geelbruin, glad centrum en grote, vezelige, witte tot geligbruine schubben en een inscheurende, vervloeiende rand. De lamellen zijn wit of roze tot zwart. Zijn vorm heeft in Engeland geleid tot de bijnaam lawyer's wig (pruik van een advocaat'). De smalle steel is dan zo'n 20 centimeter hoog.
Als de geschubde inktzwam nog jong is, is het een perfecte eetbare paddenstoel. Je moet hem echter wel snel na het plukken opeten omdat hij maar heel kort houdbaar is. Deze soort doet namelijk aan auto-digestie of zelfvertering, wat gewoon een moeilijk woord is voor rotten. Als je hem wat langer wilt bewaren, doe hem dan even in de magnetron of sauteer hem even voordat je hem invriest. Ook kun je de houdbaarheidsdatum met een dag of twee verlengen door deze inktzwam in een glas ijswater te bewaren.

Het vlees van de geschubde inktzwam is wit van kleur met een aangename milde smaak. Tijdens het koken ontsnapt er een grote hoeveelheid vocht uit de zwam. Niet weggooien, want je kunt het heel goed gebruiken in paddenstoelensoep of als vervanging van de bouillon in risotto.

Het enige probleem is dat je de geschubde inktzwam gemakkelijk kunt verwarren met de grote kale inktzwam (Coprinopsis atramentaria) en die is niet geheel ongevaarlijk. Dat is een familielid met twee gezichten: ongevaarlijk en zelfs eetbaar, behalve als je er alcohol bij drinkt. De grote kale inktzwam bevat namelijk coprine. Wanneer het lichaam dit stofje afbreekt ontstaat er een metaboliet met de naam 1-aminocyclopropanol. Die stof blokkeert de werking van het enzym acetaldehyde dehydrogenase dat bedoeld is om acetaldehyde in het lichaam af te breken. Acetaldehyde is zelf weer een metaboliet van ethanol (de alcohol in drank) en die zorgt natuurlijk voor die vervelende kater. Met een uitgeschakeld enzym wordt de alcohol niet meer afgebroken en blijft de kater bestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten